11 december 2008

Debattinlägg

Igår var jag ju i Örebro och skrev en debattartikel tillsammans med Oskar Ragnarsson och Calle Ekblom-Käck. Detta är resultatet. Ni får gärna dela med er av era synpunkter.

Vårdbidraget - ett misslyckande från början

På onsdagen den 17 december kommer nästa kommunfullmäktigemöte att hållas och där kommer frågan om införande av vårdnadsbidraget att tas upp. Majoriteten (Fp, Kd, M, C och Mp) som lagt förslaget, kommer då med största sannolikhet att införa vårdnadsbidraget som kommer att träda i kraft den 1 januari 2009.

Vi anser att det är oacceptabelt då vårdnadsbidraget leder till minska jämnställdhet samt ökade klassklyftor i samhället.

Förslaget kommer leda till kraftiga neddragningar i barnomsorgen på grund av att bidraget konkurrerar med den nuvarande barnomsorgen om samma skatteresurser. Vårdnadsbidraget kommer inte att betala sig själv utan det finansieras av oss skattebetalare!

Det är bara några få som kommer att kunna utnyttja förslaget och det är barnen inom barnomsorgen som kommer att drabbas hårdast, eftersom nedskärningar kommer ske inom barnomsrogen. För det blir konsekvensen av vårdnadsbidraget.

Det kommer också att innebäsra minskad jämnställdhet för familjerna i Örebro. Detta därför att förstärker den ojämnställda sociala och ekonomiska samhällsstruktur som råder, där kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män och därför tvingas stanna hemma på grund av familjens ekonomiska situation.

Förslaget bygger på djup orättvisa då det enbart kan utnyttjas av sammanboende föräldrar. Ensamstående har ingen möjlighet att ta del av bidraget, för vilken ensamstående kan försörja sin familj på bara tretusen kronor i månaden?

Den ensamstående får dessutom betala dubbelt för vårdnadsbidraget, dels genom att inte kunna utnyttja det, dels genom att det tar resurser från den kommunala där förälderns barn finns i.
När vårdnads bidraget träder i krafti Örebro kommun så kommer det handla om minst 11,5 miljoner kronor om året. Dessutom så kommer de som nyttjar bidraget inte att arbeta och därmed minskar skatteintäkterna till kommunen. Detta leder till mindre intäkter till kommunen och sämre barnomsorg för alla barn.

I vårt grannland Norge har man redan hunnit införskaffa och börjat avveckla deras vårdnadsbidrag (det s.k. kontantstötte). Varför har de gjort detta?
Det visade sig att "kontatstötte" tog kvinnorna bort från arbetsmarknaden och endast 4% av de om utnyttjade bidraget var män.

Vår fråga till Alliansen, varför ska vi inför något som redan prövast, när det bevisligen inte fungerar?

Cafét

Sitter just nu med datorn inne på cafét. Mamma gillart inte. Sladden är i vägen och hon påpekar att detta faktiskt inte är något internetcafé, men jag letar ju jobb och eftersom jag ska hjälpa henne i eftermiddag igen så känns det lite jobbigt att behöva åka hem igen för att sedan komma tillbaka. Då kan jag lika gärna vara här.

Jag försov mig i morse. Trotts att jag hade satt på den mest irriterande och höga signalen så lyckades jag bara snoza bort det. Smart!
Så tio i nio ringde farmor och sa att hon var utan för och då låg jag fortfarande och sov. Men jag var snabb och klockan nio var vi framme i cafét. Stolt!

Nu ska jag se om jag kan få nått i magen. Har inte ätit ordentligt på flera dagar nu. ^^

Kram C