15 december 2008

Sur, misspepp och trött

Sur: För att det är brist på engagemang från SSU Karlskogas håll. Här är vi, den största aktiva kommunen i hela Örebro Län, och så kan inte en enda person ta sig in till Örebro för att hjälpa till med en manifestation, så där stod jag och Calle.
En kommentar som gjorde mig lite chockad var: "Vad gör det för skillnad om vi är tre eller fem personer som är där?"
Det gör väl all skillnad i världen? Tillsammans är vi starka!

Misspepp: Kanske mest på det som jag skrev ovan. Vissa saker kan verkligen göra en misspepp. Men jag är tillbaka imorrn. Med ny kämparglöd.
Kanske är jag också lite misspepp pga att vissa människor går runt och tror att, bara för att man är arbetslös, inte gör något. Då tar de fel. Jag gör nog mer saker nu är jag gjorde när jag hade skola/jobb. För nu har jag tid. Sen att jag sover länge? Vad har det med saken att göra? Jag kanske jobbar bättre kvällstid? Och måste jag upp på morgonen så går jag väl självklart upp!

Trött: För att det har varit en lång dag.. Full med massa gnäll och elände.

Usch, jag hoppas att i morgon blir en bättre dag trots att jag har en hel del saker att göra då med. Som; öppna hos mamma, arbetsförmedlingen, valberedningen och sen ssu-möte. Lång dag. Men det ska nog bli bra.

God natt / C

Fastkedjad


Vid en spis. Vi har en manifestation i Örebro. På våghustorget. Kom!

Debattartikeln.

Idag är det meningen att vår debattartikel ska publiceras i NA, men eftersom jag inte har den tidningen så vet jag inte. Ni, som har tidningen, får kolla efter den. Den borde finnas längst bak. Vid "Debatt". Om ni inte har NA, eller om den inte kommer med så kommer den här. (Jag la upp den för några dagar sen också, men den har genomgått en del förändringar.)

Vårdnadsbidraget – ett misslyckande från början

Nu på onsdag den 17 december kommer årets sista kommunfullmäktigemöte att hållas och där kommer frågan om införandet av vårdnadsbidraget tas upp. Majoriteten (Fp, Kd, M, C & Mp) som lagt förslaget, kommer då med största sannolikhet införa vÂrdnadsbidraget som kommer att träda i kraft 1 januari 2009.

SSU och S-kvinnor i Örebro anser att detta är oacceptabelt då vårdnadsbidraget leder till minskad jämställdhet samt ökade klassklyftor i samhället.

Förslaget slår hårt mot barnen i förskolan då nedskärningar krävs för att finansiera vårdnadsbidraget. Det gör att förskolan vars uppgift är att lägga grunden för ett livslångt lärande, genom en god pedagogisk verksamhet blir haltande.

Det kommer också att innebära minskad jämställdhet i familjerna i Örebro. Detta därför att förslaget förstärker den ojämställda sociala och ekonomiska samhällsstruktur som råder, där kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män och därför tvingas stanna hemma p grund av familjens ekonomiska situation.

Förslaget bygger på djup orättvisa då det enbart kan nyttjas av sammanboende föräldrar.
EnsamstÂende har ingen möjlighet att ta del av bidraget, för vilken ensamstÂende kan försörja sin familj på bara tretusen kronor i månaden?

Vårdnadsbidraget kommer inte att betala sig själv utan det finansieras av oss skattebetalare.
Den ensamstående föräldern får dessutom betala dubbelt för vårdnadsbidraget, dels genom att inte kunna utnyttja det och dels genom att det tar resurser från deras barns förskola.

När vårdnadsbidraget träder i kraft i Örebro kommun så kommer det att handla om minst 11,5 miljoner kr om året. Pengar som istället kan användas för att klara av volymökningarna i förskolan och för att minska gruppstorleken för de yngsta barnen.

I vårt grannland Norge har man redan hunnit införskaffa och sedermera börjat avskaffa deras vårdnadsbidrag (det s.k. kontantstötte). Varför har de gjort det?
Jo, det visade sig att ”kontantstötte” tog kvinnorna bort från arbetsmarknaden och endast 4 % av dem som nyttjade bidraget var män.

Vår fråga till Alliansen lyder, varför ska vi införa något som redan prövats, när det bevisligen inte fungerar? Kommer ni med svar så bjuder vi på glögg på våghustorget klockan 17:30 ikväll.


Calle Ekblom Käck, Caroline Frankesjö Karlsson, Oskar Ragnarsson, SSU Örebro Län
Och S-kvinnor i Örebro

Nå, vad tyckte ni?

Kram C